Vengiate riebalų? Kai kurie svarbesni nei mums atrodo
Ne visi riebalai, kuriuos vartoja žmogus, yra „blogi“. Pasirodo, yra „gerųjų“ riebalų grupė, į kurią pirmiausia įeina mūsų organizmui taip reikalingos omega-3 riebalų rūgštys. Omega-3 riebalų rūgštys vienos svarbiausių organizmo statybinių medžiagų, dar kitaip vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis. Mūsų organizmas pats šių rūgščių nesintetina, todėl jų reikėtų vartoti papildomai. Klinikinių tyrimų duomenimis įrodyta, jog omega-3 eikozapentaeninės (EPR) ir dokozaheksaeninės (DHR) riebalų rūgštys yra svarbios normaliai širdies ir smegenų veiklai, taip pat padeda išsaugoti normalų regėjimą1. Omega-3 riebalų rūgštys yra centrinės nervų sistemos ląstelių struktūrinė dalis. Dėl šios priežasties pakankamas EPR ir DHR riebalų rūgščių kiekis padeda palaikyti smegenų vystymąsi ir normalią jų funkciją.
Kiek mums reikia omega-3?
Europos Sąjungoje šių rūgščių tikslios rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Įvairiose šalyse rekomenduojamas suvartoti omega-3 riebalų rūgščių kiekis skirtingas – nuo 0,5 iki 2 % bendro paros energijos poreikio, o tai atitinka nuo 0,5 g iki 2,5 g omega-3 riebalų rūgščių per dieną.Pastaraisiais dešimtmečiais mitybos specialistai susirūpinę, kad vis daugiau suvartojama maisto, kuriame gausu omega-6 riebalų rūgščių ir per mažai omega-3 riebalų rūgščių. Santykis tarp šių riebalų rūgščių atskiruose maisto produktuose neretai siekia 10:1–20:1. Nenormalus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis (t. y. valgydami daugiau omega-6 ir mažiau omega-3 rūgščių) yra susijęs su kraujagyslių membranų lipidų sudėties pokyčiais ir padidėjusia tikimybe susirgti ateroskleroze ir uždegiminėmis ligomis. Kadangi abiejų grupių riebalų rūgščių apykaitai reikia tų pačių fermentų, tarp jų atsiranda konkurencija. Omega-6 riebalų rūgščių perteklius trukdo omega-3 riebalų rūgščių apykaitai ir neleidžia jų įsisavinti. Geriausias omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis yra 5:1.
Moksliniai tyrimai
Į žmogaus kraują patekusios omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys gali pagyvenusiems žmonėms sumažinti nedidelių smegenų infarktų ir kitokių smegenų veiklos sutrikimų tikimybę. JAV vykdant nacionalinį širdies sveikatos tyrimą, atliekant magnetinio rezonanso tyrimus, 2313-kai programos dalyvių iš 3660, kurie buvo vyresni nei 65 m., buvo nustatyti tylieji smegenų infarktai. Tai nedideli smegenų pažeidimai, kurie gali lemti mąstymo funkcijų sutrikimus. Tokie tyrimai 2313-kai programos dalyvių buvo pakartoti po penkerių metų. Šiuo tyrimu nustatyta, kad daug omega-3 riebalų rūgščių kraujyje turėjusiems asmenims tikimybė patirti nedidelius smegenų infarktus buvo maždaug 40 proc. mažesnė nei tiems, kas omega-3 rūgščių turėjo mažiausiai2.
1 Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg EPR ir DHR.
2 Tyrimo ataskaitą paskelbė Journal of the American Heart Association, praneša www.sciencedaily.com.